One family at home~


Daisypath Anniversary tickers


Lilypie Pregnancy tickers

untuk awak...


Jika awak memancing ikan.. setelah ikan itu terlekat di mata kail.. hendaklah awak mengambil terus ikan itu.. janganlah sesekali awak lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kail awak dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup

Begitulah juga setelah awak memberi banyak pengharapan kepada seseorang setelah ia mula menyayangi awak.. hendaklah awak menjaga hatinya.. jangan sesekali awak terus meninggalkannya begitu sahaja... kerana dia akan terluka oleh kenangan bersama awak dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingati awak..

Jika awak menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.. cukuplah sekadar keperluan mu.. apabila sekali retak.. tentu sukar untuk awak menampalnya semula.. akhirnya ia dibuang... sedangkan jika awak cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi..

Begitu juga jika awak memiliki seseorang terimalah seadanya.. janganlah awak terlalu mengaguminya dan janganlah awak menganggapnya begitu istimewa.. anggaplah dia manusia biasa.. apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi awak menerimanya.. akhirnya awak kecewa meninggalkannya.. sedangkan jika awak memaafkannya boleh jadi hubungan awak akan berterusan sehingga ke akhirnya..

Jika awak telah memiliki sepinggan nasi..yang awak pasti baik untuk diri awak.. mengeyangkan berkhasiat.. mengapa awak berlengah,cuba mencari makanan yang lain.. terlalu ingin mengejar kelazatan kelak,nasi itu akan basi dan awak tidak boleh memakannya awak akan menyesal..

Begitu juga jika awak telah bertemu seorang insan.. yang awak pasti membawa kebaikkan kepada diri awak menyayangi awak..mengasihi awak.. mengapa awak berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain..(kesempurnaan) Kelak,awak akan kehilangan apabila dia menjadi milik orang lain.. awak juga yang akan menyesal..............

1 footstep(s):

bintang hati said...

akak suka entrie ni..

emm..akk simpan entrie ni dalam PC..boleh ulang2 baca lagi...

thanks dik 'ain.. :-)