One family at home~


Daisypath Anniversary tickers


Lilypie Pregnancy tickers

dari kerana MATA

Lirik matanya mengasyikkan. Jelingannya adalah panah yang menjunam jatuh ke lubuk hati kaum Adam lantas menggegarkan benteng keimanan. Seperti kata pepatah, "Dari mana datangnya cinta, dari mata turun ke hati". Mata yang dihiasi dengan berbagai warna, liar memerhati sekeliling. Syaitan di waktu yang sama turut mencari mangsanya.

Bermula dari pandangan mata disusuli dengan pertemuan dan akhirnya bergandingan tangan. Sepasang manusia telah hanyut dalam lautan asmara. Bila hati dan akal telah dikuasai nafsu, pahala dan dosa tidak diperhitungkan lagi. Tika itu, manusia lupa pada firman tuhannya, yang bermaksud:

'Katakan kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya...' (Surah An-Nur: Ayat 31)

Nikmat yang Allah berikan ini Allah tidak minta bayaran. Cukuplah kalau kita bersyukur dan mempergunakannya sebaik mungkin. Mata disuruh melihat yang baik, menatap ayat-ayat suci Al-Quran bukannya melihat yang maksiat ataupun gambar-gambar yang tidak sopan. Kita dapat melihat dalam masyarakat hari ini, manusia main kenyit-kenyit mata, jeling sana dan sini. Nikmat Allah didustakan penggunaannya.

Di akhirat kelak mulut akan terkunci dan mata akan bersuara: "Aku mempersaksikan maksiat yang dibuat..!"

** Ya Allah. Ampunkan kekhilafanku.
** hapdet: Hijau memang menyejukkan mata Beta.. hikhik. Memang ade problem cket ngan skin ni. Will be repaired soon! adeh letih gak. Tapi kaler ijau ni mencurik hati saya untuk terus gunakannya. hihi layan je keh.

8 footstep(s):

nanonano said...

err..
mate sy byk diperuntukkan utk mentelaah blog ni je..huhu

cikgu jawe said...

menjaga mata bermula dr menjaga hati.

nasihat yg baik kpd kwn2 blogger yg suka posing gedik2 kt blog. kami kaum adam susah sgt nk tutup mata cam nih.. kekekeke

Tq mengingatkan.. :)

manje said...

salam

bagus utk renungan bersame... :)

nur'ain said...

nano,
hehe. mate nano cekci! ahaks

cj,
hehe.

huhu.

:D

manje,
ye. mengingatkan diri sendiri jua :D

Si Kachak Suparjo said...

Baik lu ngaku, lu dah skodeng sape ni?


ha ha ha.

mR said...

lawa gak tempelate nie..
hijau tuh sejuk je pe..
hakhak

Mohd Ariff Yaakub said...

" orang yg bijaksana..
orang yg tahu di mana letaknya kata
dan tahu meletakkan lidahnya

orang yg bijaksana..
orang yg tahu di mana letaknya mata
dan tahu meletakkan arahnya "


~petikan sajak "org yg bijaksana"~

nur'ain said...

parjo,
ahahahah. tau tau jek dia nih :))

riefqah,
tenks. hijau mmg cool dude! :D

ariff,
wahhhh tenks 4 sharing! ^_^