One family at home~


Daisypath Anniversary tickers


Lilypie Pregnancy tickers

Ulam Raja

Ulam Raja


Sejak bulan posa nih saye jarang masak sayur. Ulam Raja jadi ganti. Sejambak tuh singgit jep harga dia. Ayah saye yang rajin memborong ulam nih. Ade juga yang namakan ulam tu Ulam Ratu. hehe ape-ape je la kan. Asalkan nama tu ada bau-bau bacang keturunan diraja. ekekek.

Ulam tu rasenye sangat masyukkk. Bau dia ada iras2 bau buah mangga muda Grin hmmm nyum nyum nyum. Dia tak masam tapi agak pahit kalau makan macam tu saje. Dapat makan ulam fresh dengan nasik panas berwap...plus telur masin seketui.. huihhh.....jangan kate la...lagi nikmat daripada kebab yang abang ensem jual kat param AU2A tuh. ekekekek Pirate

Hmm macam mana dengan ulam-ulam lain? Ada. Pegaga dan kacang botor. Tapi saya lebih tertarik pada bau lah. hehe. ai lebey tergoda dengan bau ulam raja.

Selain dari bau yang menawan, sayep nak tahu juga apa khasiatnya selain daripada orang kata dia mengawet mudakan kita. So, saya meng'Google' tadi. Ini yang saye dapat.

Ulam raja mengandungi vitamin A dan mineral kalsium yang penting untuk kesihatan tulang. Seluruh bahagiannya dimakan atau direbus sebagai ubat herba untuk mencuci darah, tonik otot dan menguatkan tulang.

Pasni saye berkira2 nak tanam senirik ulam2 tu kat belakang umah. Takyah sembur2 pesticide. Seram bila tengok sayur2 kat ladang tu disembur dengan segala macam bahan kimia. Termasuklah ulam2. Keracunan ai. LipsareSealed Tapi toksah kata la..zaman la ni, takde bende yang tak diancam bahan kimia berbahaya. Kalau nak carik yang organik saje, mau kempis poket saye yang tak kembung2 nih. eheheh.

okep u ols, trimas sebab sudi jenguk blog saye dan baca leteran2 saye..StickingOutTongue Tuan umah masih belum mampu menyeimbangkan masa bekerja dengan berblog. Walaupun sebenarnya kerjaya cikgu ada banyak masa terluang, tapi energy bateri saye weak setiap kali habis satu sesi persekolahan. Siap ada lampu merah kelip2 macam otromen. hehe. err..ape saye merapek nih. Energy yang saye maksudkan ialah tenaga dalam badan sayep.

Sekian, macih..^_^

13 footstep(s):

Si Kachak Suparjo said...

Ulam raja kalu kene ngan sambal belachan memang masyukkkk!


Kalau dah lemau, pekene la Radix. Mai sechawan!

Azwani Shaari said...

Suka gak ulam raja.. tp mcm x jupe lagi kat bazar ramadhan sini.. kacang botol jek banyak..

cikgu jawe said...

oh.. u suka aroma ulam raja ek. cam nih ai nk pakai perfume ulam raja lah. ehehehe..

ulam raja ni selain makan mentah, sedap masak apa eh.. =)

adi said...

huhu.. kat umah aku berlambak ulam raja.. tak yah beli pun . kutip ajer .. heheh. cicah budu pun sedap ..

nordee said...

memang rasa cam mangga muda ...sedappp..lagi satu pucuk daun tenggek burung..pun macam mangga muda jugak..makan ngan asam pedas..+ ikan atau telur masin..wahhhahhahh..nyum-nyum

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

erk! saye suke makan tempoyak je...

amacam?

ChaiReeL AziZee said...

owh...mapley...ulam seguni...hahahaha.

puterikurekure said...

my faveret too!!!!!!!!!
tapi kat sini agak susah nak jumpa ulam2. esp. ulam raja.

first time makan ulam2 ni masa matriks kat kulim. makan ngan daging salai..sodap!

CAHAYA MATA said...

ha'ah..
ulam raja cecah sambal belacan atau air asam (patah2kn skit cili padi..fuuhhh...)

hehehehe...

{ptg ni nak cari ulam2 jugak la utk berbuka..hikk hikk...}

CAHAYA MATA said...

dik 'ain..
hehehe... dik 'ain dh kena tag dgn akak...sila la jawab tag-tag tu bila ada kelapangan masa ekk..hehehehe...

selamat berpuasa...selamat beribadat... (",)

nanonano said...

mai peberetttttttttt..
beli kat psr mlm..
murah kan??
dpt yg segar2 lg..
tp klu dpt tanam sendiri lg bes..
kat umah nano slalu de kambeng masuk,
nk tanam pe2 payahhhh..
kambeng punye kambeng !
huh !

nur'ain said...

suparjo,
mai sechawan! promoter radix rupenye. he he

cekgu wani,
kak wani, jom bertani. satu rumah sejenis sayuran! ekekek

cikgu jawe,
jangan ler cj...
ekekek

adi,
itu impian ai. mau jadik petani ulam raja. hehe :D

nordee,
wah wahhh....leleh air liur i. ekekek

nur'ain said...

ajai,
tempoyak bau die mashammm...
hehe

azizee,
hui. cam kambeng la plk.
ekekek

puterikurekure,
gimi5! patut ler kita awet mudaa...ekekekek

kak cahaya,
hoh. akak suke pedas2 yeee....
baru sy tau:D

akak je la yg rajin bg sy homework. teharu. hehe

nano,
ekekekek. kat kampung gitu la. masih mesra alam persekitaran. kt sini nk jumpa ayam hidup pun susah. adik2 sy kenal ayam kfc jep. sadis..