One family at home~


Daisypath Anniversary tickers


Lilypie Pregnancy tickers

Ye. Saya adalah orang jawa!

Kenal tak ini apa..?? hikhik. Ini adalah tempe goreng. Bila duduk bersimpuh kat lantai dapur malam tadi, saya terkenang-kenang kampung kat Banting, Selangor.. rindu. Makanan orang jawa ni simple dan ringkas jep. Tapi disediakan dengan penuh rasa cinta dan kasih sayang. hihi. Saya pernah terkena kejutan budaya, bila tengok cara member2 dari negeri pantai timur makan.. meriah betul makanan depa. Selalu ajak saya mengendeng makan lauk depa. hikhik. Bagus juga..kira sedekah dan merapatkan silaturrahim @sengihnampakgigi


Mai nak cerita. Malam tadi lewat juga saya balik dari sekolah. Sampai umah je rasa lapar, tapi malas nak makan. Pi dapur, nampak si tempe goreng nih, duk diam jek atas meja tup. Geram tengok depa dok menggoda ja, saya pon makan dengan rakus. ahahahahah padan muka. Cicah dengan bende alah nih... adus. ngences sayep @lapar


Abes satu piring tu. hihi. Tanak makan konon. Dinosour mane leh tak makan. Mustahil! ahaks @sederhana


Proud to be jawanese... tapi saya cuma tau siji, loro, telu, papat, limo, nenem... hikhik [cj, betui ka eja tuh?] @adil

15 footstep(s):

cikgu jawe said...

salam dik 'ain.. kikikiki

betul le tu mengeja. tapi tak abes cuma sampai 6 aje. mana bakinya sampai angka 50. hehe

wah! org banting rupanya.. :) banting mmg ramai jawa. tp ramai gak org2 muda yg tak reti cakap jawa. mcm sapa eh?..hehe

KaSiH said...

kita pun jawa jugak..ahaks...sep sep...kita sama kapal...

puterikurekure said...

oh yeahh! jowo rocks!
kite pon jawa jugak.
ayam ungkep! shedappp!!!!!

CAHAYA MATA said...

emmm...
akak bukan jawa..tapi suka tempe jugak..ehekk ehekk... tempe panas2.. cecah sambal kicap plak..aduhhh...!!

psstt...psstt...makan tempe leh awet muda..!! hehehehe... mcm bekas MB selangor tu ekk... ;-p

nanonano said...

err..
sayep org pantai timur..
meriah tang mane tu??
hihihi
tp kat sni pg2 da mkn berat..
org xbiase,mesti pelik kan?

tp pantai timur pun,
tetappppppp msk lontong tiap kali raye..
ekekek.
menu org jawo tuu ekk..
tempe kering cmni xreti mkn,
tp klu taruk lam kuah lodeh,,ha bley laa..
:D

Si Kachak Suparjo said...

Wo!
Gilak ding!dong ah itu tempe + sambal kichap.

Mmg feveret gua. Jangan ngaku jawa klu x ghairah tgk tempe goreng tu!

Azwani Shaari said...

Wallaaaa.. tempe mmg best.. I loikeee walopun xde darah jawa.. uhhh dosa ain buat org terliur.. huhuh

indrasakty said...

Saya pula, Javascript pun saya tak tahu, apatah lagi bahasa Jawa.

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

waduh waduh...

saya bukan org jawa... saya org kl sejati (ececeh)

pernah makan tempe masak sambal - entah betul ke tak nama resepi neh. member dah masak time tu, tak tanye ape dah... rembat je...

tekak saye kureng sikit ahh makan tempe...

tapi, kalo leh dapat kuku cantik mcm si suparjo, saye rase saye sanggup je...

mR said...

org jawa!!
sedap tuh tempe..
lg cecah ngn sambal kicap..
sedap2!!

saudagar gaRAM.. said...

member gua jawa dok new zealand kata,kat sana pon dah ada org jawa kita dok meniaga jual tempe..


tempe dah jadi international wa cakap lu..



perghhhhh.....

adoiii..tempe dgn sambal kicap,selagi lu tak penah rasa,ilang satu nikmat dunia beb..

nordee said...

ini adalah makanan kegemaran saya walau pun saya bukan jawa...tempe goreng...emmmm sedap yg amat

nur'ain said...

cj,
salam cj! ^_^
sy blaja bahasa jawa tak khatam le cj.
nnt sy amik tusyen ngn cj ah.
hehe

KaSiH,
oh ye? kite join Jawa Rangers nak.
cam hot fm tuh

puterikurekure,
ooo baru sy tau kak intan org jawe...
hehe..sy pikir org negeri 9

kak cahaya,
hehe kena mkn yg mentah2 tu kak..
baru awet muda
:D

nanonano,
hihi. sy pon rembat nasik gak pagi2.
adehh.. mne la tak slim sy nh :D
majoriti membe pntai timur sy pon tk ske tmpe goreng... mabeles taw!

parjo
dude, lu tgok tempe goreng pun mengundang ghairah eh?
ekekekek

nur'ain said...

azwani,
kak wani da lame duk sini...mesti biasa ngn tempe kn. hehe.
tempe mmg menggiurkan. :))

indrasakty,
hehe. jom la tusyen ngn cj :D

ajai,
hehe. mungkin betul mkn tempe kuku jadik cantik.
sbb kuku ai pon pink jugak :))
eheheheh

mR,
hehe. tapi masak ngn smbl lagi mabelesssss.....adeh ngences

SG,
betul. betul.
tempe ngn sambl kicap cuma 5 per 100 kelazatan mknn jawa. byk lagi dude :D

nordee,
nyum nyum. kak, senang dapat tempe kt sana? klu tak, sy nk wat bisnes tempe jek kt sna. heheheh

Mohd Ariff Yaakub said...

kita pun suka gak tempe goreng.. =)