One family at home~


Daisypath Anniversary tickers


Lilypie Pregnancy tickers

Mengumpat

Jangan mengumpat.. Jangan persenda orang di belakang atau di depannya.. Jangan.. JANGAN. Kadang-kadang hairan sungguh dengan orang yang suka bercakap belakang nih. Kat depan bukan main rapat lagi. Boleh makan satu pinggan. Kat belakang main umpat-umpat itu ini. Tak loya ke makan daging saudara sendiri. Tak takut ke pahala sendiri di bagi pada orang yang diumpati? Memanglah sedap mengumpat dan mengata nih. Berkumpul ramai-ramai, bersembang dan gelak ketawa. Sampai tak perasan dan mendedahkan aib orang lain. Dosa itu hanya akan terhapus bila si pengumpat meminta maaf dengan ikhlas dari orang yang diumpat. Sanggup ke kita cerita semula apa yang kita umpatkan tentang dia? Manusia akan hilang rasa hormat pada orang yang suka mengumpat dan mengata. Tak kiralah tinggi mana kau duduk.


haih. Dengar orang mengumpat belakang buatkan saya rasa kasihan dengan mereka..Geram pun ada bila mereka tergamak menikam orang lain. Berdoalah selalu supaya kita terhindar dari dosa itu. Kita manusia..
3 footstep(s):

CJ said...

betul tuh. tk suka sungguh situasi tuh. kalau dia blh umpat org lain, tk mustahil dia juga blh umpat kita juga.

sebaiknya kita beri contoh yg terbaik pd org lain. jgn sesekali kita pula cerita keburukan org. sbb tk mustahil keburukan kita juga dibuka org lain.

haish!.. lg seronok makan biskut raya sorang2.. haha

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

kadang2, ada manusia yg lebih pandai2 sendiri mendefinisikan umpat dengan menasihat.

"aku tak ngumpat, aku nak nasihat dia je..." padahal cakap kat belakang2 tu...

haih, fitrah manusia...

nur'ain said...

CJ - sy stuju dgn cj..

Jgn mkn kuih raya byk2. Nnt buncit. Hehhe.

Ajai - huiii dia yang nak kena nasihat tuh. Apelagi jai? Tazkirah ckt.