One family at home~


Daisypath Anniversary tickers


Lilypie Pregnancy tickers

entry rembang senja



world~ from my eyes



Kenapa saya rasa, dalam cerita indon, ciri2 agama itu banyak dan berjaya ditonjolkan..

(err maksud saya bukan hanya dengan babak tahiyyat akhir saja)



Kenapa saya rasa dalam cerita indon, hubungan kekeluargaan itu berjaya dilakonkan dengan baik..



Saya juga perasan perkara yang sama dalam cerita-cerita dari Latin..



Sebenarnya, saya mencik cerita stereotaip seperti curang, dengki, dendam. Tapi penyampaian mereka sangat berkesan oke. Seimbang.



Entah ler..saya bukan reti sangat pasal filem nih. Saya bukan anti drama melayu. Cuma saya sukakan cerita yang ada pengisian rohani. Dan tak banyak drama melayu yang macam tu.





p/s: Minat citer Vice Versa.



Update 13 Jun: Orang kata, rambut adalah mahkota kepada seorang wanita kan? Kalau begitu, petang semalam saya telah melakukan sesuatu yang menakutkan kepada mahkota saya.

huhu@nyerah

16 footstep(s):

Tyra said...

Drama2 melayu mmg biase family pecah2.. huhu... sy x tgk vice versa.. best ke? sy suke Sindarella... best! :D

nur'ain said...

tyra,
vice versa?? best..mybe u should try ^_~

sindarella? adik saya pun kate citer tu syok..nk kna try nih ^_^

SAAD said...

Waa.. ViceVersa memang best.. Susunan yang cukup baik.. Banyak teladan yang boleh ambik dlm citer tu..

nur'ain said...

salam saad..tenks singgah sini :)

13may said...

kamu botakkan rambut ker????

hehhe hehhe

nur'ain said...

may,

heheh! itu kritikal...

sood said...

err.. x penah follow drama mlayu.. terlalu stereotype..

*mcm la drama bahasa lain sy follow*

haha!

nur'ain said...

so'od

hehe. memang anti drama eh??

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

tengok citer 'Soleha' tak?

huhu, suke ngan marshanda... hehe...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

jap, lupe nak tanye, tu gambo awak ke? pe yg awak dah buat ngan rambut awak?

nur'ain said...

ajai,

Soleha? tak tengok plk.. Bagus yep? marshanda tu awek ke? hehe

tanpa kepakaran, sy telah melayer rambut sendiri. huhu.

CAHAYA MATA said...

dik 'ain..
akak rasa drama2 indonesia lebih streotype..dgn lakonan yg berlebih-lebihan..cth : bwg merah, bawang putih..malim kundang..puteri yg terbuang..dlln..

akak lebih kagum drama2 malaysia tp bukan sembilu, janji diana, airmata maria dan yg seangkatan dgn nya la..hehehehe...

tgk pelakon dan produksi drama tu jugak.. ada yg ok, creatif..ada juga yg lembab dan lembik..huhuhuhuu...

p/s: dik'ain tgk filem Ayat-Ayat Cinta ehh..? filem tu memang best..hebat..akak nangis2 tgk citer tu.. :-(

nur'ain said...

salam kak..^_^

Betul tu. Drama indon memang macam tu. Tapi ekspresi muka derang yang over tu yang sy sukee...hihi..
derang tak segan pun tunjuk muke huduh..nmpk real..hehe

Saye tau, mesti akak suke gak filem tu...sesuai ngan jiwa akak. hehe. Tapi sy lebih suka yang asalnya. Novelnya. Saya memang lebih penghayatan pada bacaan. <--- cikgu ain

Pengetua SMK BANDAR UTAMA said...

Tak semetinya main dengan pelajar tu salah. Kalau cikgu pandai pilih permaian yang sesuai apa salahnya. Contohnya bermain dam dan catur dapat melahir melahirkan pelajar kemahiran berfikir masa depan. Cuba cikgu perhatikan berapa ramai budak kita yang tahu main dam dan catur sekarang? yang mereka tahu main computer game sahaja. Itu hanya senaman jari sahaja.

Pengetua SMK BANDAR UTAMA said...

Tak semetinya main dengan pelajar tu salah. Kalau cikgu pandai pilih permaian yang sesuai apa salahnya. Contohnya bermain dam dan catur dapat melahir melahirkan pelajar kemahiran berfikir masa depan. Cuba cikgu perhatikan berapa ramai budak kita yang tahu main dam dan catur sekarang? yang mereka tahu main computer game sahaja. Itu hanya senaman jari sahaja.

Pengetua SMK BANDAR UTAMA said...

Tak semetinya main dengan pelajar tu salah. Kalau cikgu pandai pilih permaian yang sesuai apa salahnya. Contohnya bermain dam dan catur dapat melahir melahirkan pelajar kemahiran berfikir masa depan. Cuba cikgu perhatikan berapa ramai budak kita yang tahu main dam dan catur sekarang? yang mereka tahu main computer game sahaja. Itu hanya senaman jari sahaja.